Kā sākās iepriekšējais pavasaris, tā arī šis… J Šo zemāk ievietoto lasāmvielu kolēģīte Roze man iesūtīja 13.martā un bija paredzēts to publicēt 15.martā, bet, protams, ka Atis atkal nolikās ar veselības likstām, kā dēļ nācās MS raidījumā paredzētās tēmas saspiest vienā – 22.marta – raidījumā. Tiesa, arī tur neiztika bez pigoriem, jo kāds bija tik sirsnīgi saspaidījis pogas uz pults, ka pat kopā ar DJ Rozi un mūziķi Vultura netikām galā kādas 20 minūtes. Bet par to sīkāk citreiz. Pēc tam jau sekoja masīva gatavošanās 40/1984 mazajam, bet man svarīgajam pasākumam, kur es mazliet pārvērtēju savas laika izjūtas spējas, bet par to arī citreiz. Beidzot pie galvenā.

Roze “Mūzikas Sirds” ir kļuvusi par gandrīz vai ārštata korespondenti, lol. Šoreiz viņa bija devusies uz Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu, lai klātienē baudītu (un MS vajadzībām arī pavērtētu) slavenās britu grupas The 1975 koncertu. Kā viņai tur gāja un kādas emocijas guva – par to tad arī šis raksts. /AŽ/.

The 1975, Kopenhāgena, KB halle, 10.03.2024.

Kopenhāgenā ir kārtējā, nelielā brīzīte (35km/h), un aptuveni 5 tūkstošiem cilvēku šovakar šajā pilsētā ir viens mērķis – K.B. halle, lai redzētu izpārdoto The 1975 koncertu, kas noris turnejas “still…at their very best” ietvaros. Šī tūre jau sākās 2023.gadā un turpinās joprojām. Traki ilgi.

Pie halles ir kilometriem gara rinda,kas iesākas jau pie vilciena stacijas. Par laimi, tā kustas samērā ātri, vēl pirms iesildītājiem sanāk nopirkt kādu The 1975 rūpalu.

Tūres UK daļā iesildītāji bija jau zināma grupa The Japapanese house. Eiropas daļā tā ir jaunā Ņujorkas grupa Been Stellar, kurai 14.jūnijā iznāks debijas albums ”Scream from New York”, ko izdos leibls Dirty Hit, kurā ir arī The 1975 un Bleachers.  Es no šīs grupas zināju vienu dziesmu, kas šogad tika izdota kā singls – “Passing Judgment”. Man skanējums nedaudz atgādināja The Strokes un Interpol.

Grupa nospēlēja 40 minūšu iesildošo daļu uz mazas skatuves daļas priekšplānā, jo aiz viņiem bija aizskars, kas slēpa The  1975 skatuves uzbūvi. Grupas skanējumā bija daudz ģitāras skaņu, un grupas bundziniece bija nopirkusi kreklu ar Dānijas karogu, ar ko visa  grupa  lepojās. Kad Been Stellar nokāpa no skatuves, uzreiz nolaidās milzīgs zils priekškars ar lielu 1975 uzrakstu, un sāka skanēt Elvisa Preslija dziesma “Blue Moon”, pēc kuras aptuveni 20 minūtes skanēja daudzi labi skaņdarbi (tos, izrādās, pats Metjū Hīlijs izvēlējās). Pēdējais atskaņotais bija Yo La Tengo –  “Nowhere Near”, kas… pārgāja attālinātā 1975 dziesmas intro. Tad arī priekškars nokrita, aiz tā  pavērās skatuve, kas bija iekārtota kā māja divos stāvos – lejā telpa ar dīvānu un klavierēm un visur ir televizori un lampas. Otrā stāvā bija trīs istabas ar augiem un televizioriem, lampām un mūzikas instrumentiem un durvīm… Kā vienā koncertā viņš teica: visi pēc koncerta iet mājās, bet viņam šīs ir mājas ar faniem

Koncerta sākumā skatuve pustumša, televizoru gaismas, kur rāda ziņas un visādas šausmas. Fonā kāds piebrauc un nāk iekšā – tie ir 1975 dalībnieki. Viņi nāk un pa stāviem un vietām ieslēdz gaismas. Tad pirmajā stāvā no dīvāna ceļas augšā Metjū, aizdedzina cigareti un, skatoties ziņas, iet pie klavierēm un sāk dziedāt 1975 dziesmu. Tikmēr uz lielajiem ekrāniem blakus skatuvei rāda katru grupas dalībnieku, viņa vārdu un uzvārdu, kā amerikāņu komēdiju seriālos. Nezinu, kāpēc komēdiju – laikam jau visos tā. Turklāt koncerta beigās bija titri – kā seriālos.

Grupa atskaņoja daudzas dziesmas. Brīžiem publika dziedāja skaļāk, kad Metjū atļāva. Man patika izveidotais kontrasts, piemēram, vispirms  skan Chocolate, kas skaitās jautrs gabals, un tad uzreiz Fallingforyou, kur rodas sajūta, ka Metjū tuliņ dīvānā sāks raudāt…  Metjū mainīja ģitāras un darbojās, bet bija sajūta, ka mazliet distancēts, neskatās tik ļoti uz publiku, un nav tie lieliskie deju soļi un maksimālais šarms, kas ierasti. 

Izrādās, tam ir iemesls. Kad jau kādi 10 skaņdarbi ir pagājuši, sāka skanēt When we are together, kura laikā Metjū nosauc katru grupas dalībnieku un tas pamet skatuvi. Pēdējais iet prom ģitārists Ross. Viņš nobučo galvu Metjū, kurš ar ģitāru sēž  pie klavierēm. Un var redzēt, ka Metjū pasaka viņam: ”I am fine”. Ross uzkāpj otrajā stāvā, izslēdz gaismas un aiztaisa durvis.

Tagad uz skatuves Metjū  ir viens, fonā skan televizori, un ir iedegtas divas lampas. Viņš sāk spēlēt Be my mistake. Tad vienā brīdī viņš paziņo, lai visi beidz filmēt (un tiešām – visi  beidza filmēt un nekur netā neparadījās,tas palika starp visiem mums). Viņš teica  runu, kā atvainošanos, par to, ka šodien nav pilna atdeve, ka viņš cenšas, bet šodien nav labā diena un viņš  nejūtas mentāli labi. Un ka pie  maniakālās  fāzes var dejot un ārdīties, bet tad ir arī šādi. Tad viņš jautāja, vai mēs saprotam?  Maksimāli saprotu tevi Metjū! Arī  pats viņš  atbildēja – ja jau esat The  1975 koncertā, jums pašiem ir mentālas problēmas… Noslaucīdams asaras, viņš turpināja dziesmu. Dziesmas beigās kāds fans bļāva ”I love you Matty!’’, un  viņš apraudājās un tad noslaucīja  asaras un teica: ” Sorry about crying” un iekāpa vieā no televizoriem  un pazuda…

Pēc mirkļa uz skatuves atkal tika ieslēgtas gaismas, un nāca atpakaļ grupa, bet bez Metjū. Visa grupa bija baltos kreklos, nomainot melnos, kuri bija pirmajā daļā. Basģitāriste Polija nodziedāja dziesmu Jesus Christ 2005 God Bless America. 

Pēcāk  If you’re too shy (let me know) baltā kreklā un jau priecīgāks atgriezās Metjū un teica: “You are whatching 1975, still, ironically, at their very best.” Maksimāla ballīte turpinājās.  Tāds wow moments Metjū bija, kad dziesmā The Sound visi piedziedājumā lēkāja kopā, tas tiešām bija WOW. Joprojām skan galvā Metjū norādes “One ,Two , FUCKING  JUMP!”.

Pēc 2 stundu performances  koncerts noslēdzās ar  – Give yourself a try . Uz klavierēm palika neskarta vīna pudele, kas citos koncertos, tika izdejota pa skatuvi.

Šajā koncertā bija visa emociju gamma. Grupa bija kopā asarās un priekos – gluži kā ikdienā ar mani ir viņu mūzika. Ja sanāk redzēt dzīvajā, iesaku, jo tās ir īstas sajūtas jeb vaibi. Un viņu saksofonists – ou, viņš  piedod tādu maksimāli labu skanējumu. Koncertā vairākas reizes bija solo izgājieni.

Tā kopumā bija mājas sajūta un kā viens liels apskāviens, kas sen bija nepieciešams.

Ieskatam te viņu koncertturnejas sākums ir iznācis youtube.

/AŽ – es labāk piedāvāju noskatīties PĒDĒJO turnejas, uz kuru bija Roze, koncertu, tas norisinājās 24.martā Amsterdamā/

ŠEIT KONCERTA SETLIST:

1.The 1975 (BFIAFL)

2.Looking for Somebody (to Love)

3.Happiness

4.Part of the Band

5.Oh Caroline

6.I’m in Love With You

7.A Change of Heart

An Encounter:

8.Robbers

9.Chocolate

10.fallingforyou

11.About You

12.When We Are Together

Matty’s Nightmare:

13.Be My Mistake (Acoustic; Matty solo)

14.Jesus Christ 2005 God Bless America (Polly Money on vocals)

Still… At Their Very Best:

15.If You’re Too Shy (Let Me Know)

16.TOOTIMETOOTIMETOOTIME

17.It’s Not Living (If It’s Not With You)

18.The Sound

19.Somebody Else

20.Love It If We Made It

21.Sex

22.Give Yourself a Try

Review by Roze
Edit by Žagars
Photos by Roze, except skūpsta bilde (by “kkāda random meitene”)