Oslo Twins – Back To Nothing EP
Release date: 28/07/2023
Label: Fascination Street
MS rating: B (7.8/10)

Nē, Oslo Twins nav dvīņu duets. Un, nē, Oslo Twins nav grupa no Norvēģijas. Patiesībā tas ir pilnīgi jauns, tikai pirms pusotra gada dibināts kvintets no Bristoles, kuri šo pēdējo gadu, lielākoties, pavadījuši, uzstājoties mazos un varbūt arī ne tik mazos klubos savā dzimtajā pilsētā Anglijas dienvidos. Grupas kodolu veido dziesmu autori Klaudija Vulieimija un Eriks Deiviss, pievienojoties taustiņniekam Edam Lainesam, basģitāristam Vilam Snelingam un bundziniekam Lūkam Braunam.

Patiesībā par Oslo Twins MS jau ir rakstījis, jo maijā grupa izdeva vienārši burvīgu singlu “Miss Yesterday”, kas pagaidām vēl nav mūsu A-LISTē, jo Maija Top tā arī netapa, bet tāds būs, un tur noteikti tiks atzīmēta šī, kā es toreiz to nosaucu, “vienlaikus enerģiski uzkurinošā un tajā pat laikā emocionāli sasāpētā” dziesma.

Jau toreiz brīdināju, ka jūlija izskaņā gaidāms grupas debijas EP, un nu tas ir atlidojis līdz mums. “Back To Nothing” ir ļoti īss (kā jau EP) ieraksts, kas droši vien nesniedz pilnu priekšstatu par grupas spējām, bet, ja no četrām dziesmām divas jāatzīmē kā lieliskas, tas ir pietiekami kārdinošs pieteikums.

Pati grupa preses relīzē saka, ka šajā ierakstā viņi ietekmējušies no deju, industriālās un lo-fi mūzikas no astoņdesmitajiem un deviņdesmitajiem. Tam gan kaut kā grūti noticēt, jo īstenībā šis EP vairāk velk uz dream-pop pusi, īpaši jau minētais “Miss Yesterday”. Bet līdzīgas nianses ir arī pārējās trīs ieraksta dziesmās.

Tituldziesma ir pagājušās desmitgades pašu sākumu atgādinoša jangle-pop kompozīcija ar ainavisku un mīlestības pildītu skanējumu. “Breath” gan ieskanas kaut kas no trip-hop ritmikas vietām, bet joprojām visvairāk cauri strāvo romantisms. Vienīgais tumšais skaņdarbs ir otra šī mazalbuma pērle – noslēdzošais “Basilica” ar ērģelisko ievadu, kam tūdaļ pievienojas maršējošs bungu ritms. Bet tas, kas liek mūzikas sirdij palēkties ir ritma un emociju kāpinājums, kas seko tālāk, pievienojoties spēcīgam sintezatoram. Tieši šis kāpinājums un lieliskais Vulieimijas vokāls rauj asaras no acīm. Starp citu, ar vokālisti grupai noteikti ir ļoti paveicies.

EP esot ierakstīts mājsēdes laikā, katram grupas dalībniekam sēžot savās guļamistabās un par visu visvairāk vēloties būt jebkkur citur, tikai ne tur. Šī izolācijas, gaidu un cerību noskaņa arī labi raksturo “Back To Nothing”, kur mīlestība pret pasauli iet roku rokā ar dusmu pieskaņu.

Kā jau teicu, pārāk īss ieraksts, lai varētu pilnvērtīgi novērtēt Oslo Twins, bet ļoti labs pieteikums!

BEST TRACKS: “Miss Yesterday” ; “Basilica”.