2023.gads bija tik traumatisks un depresīvs, ka man kā normālam sadomazohistiski tendētam cilvēkam to vēl negribas laist vaļā! Labi, ja nopietni, tad pagājušajā nedēļā ielūkojos citu mūzikas portālu labāko singlu izlasēs, un, lai arī man par lielu pārsteigumu pārliecinoši lielāko daļu biju dzirdējis, šis tas tomēr paslīdējis garām. Apkopoju 10, manuprāt, labākos gabalus no tiem, kurus nebiju noklausījies, lai gan, piemēram, Blonde Redhead, Pangea, Skrillex un yeule albumi atrodas MS “NENOKLAUSĪTIE” mapītē, gaidot savu kārtu.

ROSALÍA & Rauw Alejandro – VAMPIROS [Columbia]
(from EP “RR”, released on March 24th)

Spāņu dziedātājai un aktrisei ROSALÍA, kura izpelnījās lielas ovācijas 2022.gadā ar savu pagaidām pēdējo studijas albumu “Motomami”, šogad, kā es tikai nupat to uzzinu, ir bijušas pat uzreiz divas lieliskas sadarbības ar citiem mūziķiem. Viņas kopdarbs ar Bjorku labdarības dziesmā “Oral” ir atrodams MS 2023.gada SINGLU TOP 100, bet vēl gada sākumā Rosalija izdeva kopīgu trīs dziesmu EP “RR” ar savu līgavaini – puertorikāņu mūziķi Raulu Alehandro Ruisu jeb Rauw Alejandro. EP centrālais hīts ir kābi pulsējošais latin-urban spridzeklis “VAMPIROS!. Tematiski gabals ir stāsts par naktsdzīvi un piedzīvojumiem tajā, par brīža izbaudīšanu un nelikšanos ne zinis par apkārtējo viedokli, bet muzikāli – ārkārtīgi bangojošs un tumšs klubu gabals, kuru tikai vietām mazliet atmaidzina Rosalijas maigais dziedājums, radot labu sintēzi.

Pangaea – Installation [Hessle Audio]
(released as a single on May 16th)

Britu dubstep/techno DJ un producents ir no tiem mūziķiem, kurš šad tad izdod singlu un plates un kādu EP, bet pārāk neaizraujas ar albumiem. 2023.gada rudenī izdotais “Changing Channels” ir tikai Pangaea otrais pilnmetrāžas ieraksts viņa aptuveni 15 gadu karjerā. Galvenais singls “Installation”, kas tika izdots jau maijā, iesākas ar monotoniem un tumši jaudīgiem basiem, tad pievienojas saraustīts vokāla sempls, kas it kā ved šo gabalu uz latino-club pusi, bet tad seko gabala ķirsītis – fantastisks sintiņa motīvs, kas vēl ilgi neiziet no galvas un tam nesvilpot līdzi ir gana sarežģīti.

yeule – x w x [Ninja Tune]
(from LP “softscars”, released on September 22nd)

Singapūras mūziķei ar segvārdu yeule patīk kombinēt kopā synth-pop mūziku ar ārdošām noise un shoegaze skaņām. Vismaz šajā singlā. 2022.gadā viņa ļoti patīkami pārsteidza ar savu otro albumu “Glitch Princess”, bet tas tiešām vairāk atbilda nosaukumā minētajam mūzikas žanram (glitch-pop). Savukārt jaunākais ieraksts “softscars” ir pat VĒL augstāk novērtēts no mūzikas kritiķu puses, un jau šonedēļ pat celsim to ārā no “NENOKLAUSĪTIE” mapītes. Albuma ievadošais gabals “x w x” ir pilns pašdestrukcijas, kas aizskar arī medikamenntu pārdozēšanas un mentālās veselības jomu, ko var sajust arī muzikālajos motīvos – liegā, mīlīgā melodija (to vislabāk var dzirdēt dziesmas izskaņā) iet roku rokā ar skaņu haosu, kas tomēr ņem virsroku.

Actress – Push Power ( a 1 ) [Ninja Tune]
(released as a single on August 14th)

Pieredzējušais britu elektroniskās mūzikas producents Darens Kaningems jeb Actress šā gada izskaņā izdeva jau savu astoto studijas albumu “LXXXVIII” jeb “88”, ja pārtulkojam no romiešu skaitļiem uz mūsdienu. Vasarā tobrīd vēl gaidāmo plati Actress iesildīja ar singlu “Push Power ( a 1 ). Atšķirībā no izteikti andergraundiskā 2022.gada ieraksta – 18 minūšu gara singla – “Dummy Corporation” šeit mūziķis atgriežas pie daudz mierīgākiem, miglainākiem agra rīta bītiem, teicami izvēlētiem vokāla sempliem un patīkama noguruma auras.

That Mexican OT – Johnny Dang (feat. Paul Wall & Drodi) [Manifest]
(released as a single on May 26th)

Meksikāņu izcelsmes amerikāņu reperis That Mexican OT kopā ar tautiešiem Paul Wall un Drodi īsi pirms vasaras izdeva kopīgu singlu “Johnny Dang”, kurš esot veltījums vjetnamiešu izcelsmes amerikāņu juvelierim Džonijam Dengam, kurš papildus savai pamatnodarbei saistīts arī ar hip-hop mūzikas kultūru un pat filmējies daudzu slavenību videoklipos, kā skaļākos vārdus var minēt Beyonce, Nelly, Gucci Mane, Lil Yachty u.c.

Skrillex – Rumble (feat. Fred again.. & Flowdan) [OWSLA]
(released as a single on January 4th)

Producenti Skrillex un Fred again… sadarbojušies jau iepriekš (atcerēsimies kaut vai pērnā gada kopīgo DJ setu Coachella festivālā, kurā ar abiem dalību ņēma vēl viena zvaigzne – Four Tet). Taču jaunākajā Skrillex un Fred again… kopdarbā piedalās arī Londonas grime mūzikas pārstāvis MC Flowdan. Ja tā godīgi, kādu labu laiciņu par viņu bija piemirsts, bet šajā grime un jungle apvienojumā Flowdan zemais vokāls, protams, iederas perfekti, tāpat kā tas varētu būt kādā Londonas underground klubā. Pats Skrillex šogad, starp citu, izdeva uzreiz divus albumus! “Rumble” atradīsit “Quest For Fire” platē.

Blonde Redhead – Snowman [section1]
(released as a single on May 30th)

Amerikāņu rokmūzikas apvienība Blonde Redhead, kam pie sirds iet šūgeizs un dream-pop noskaņa, savu karjeru aizsāka jau deviņdesmito gadu sākumā, lai gan es ar viņiem patīkami iepazinos vien 2007.gadā, kad iznāca plate “23”. Grupa šogad negaidīti atgriezās pēc deviņu(!) gadu pārtraukuma ar jaunu plati “Sit Down for Dinner”, un to tikpat negaidīti man augsti vērtēja arī mūzikas apskatnieki. Pavasara izskaņā grupa gaidāmo ierakstu iesildīja ar ritmisko, bet mīļi pieklusināto singlu “Snowman”.

Jess Williamson – Hunter [Mexican Summer]
(released as a single on March 28th)

Ostinā dzimusī, Dallasā augusī un tagad Losandželosā dzīvojošā amerikāņu country-pop/americana mūziķe Džesa Viljamsone pagājušajā vasarā izdeva savu jau piekto studijas plati “Time Ain’t Accidental”, ko daudzi amerikāņu mūzikas portāli ievietoja savos gada topos 2023.gada izskaņā. Pavasarī viņa to iesildīja ar ļoti jauku singlu “Hunter”, kas esot “himna visiem patiesiem mīlētājiem, kuri medī ĪSTO”.

Marina Herlop – La Alhambra [PAN]
(released as a single on September 1st)

Visbeidzot noslēdzam šo desmitnieku ar katalāņu mūziķi Marinu Ernandesu Lopesu, kura uzstājas ar segvārdu Marina Herlop. Elektroniskās un art-pop mūzikas pārstāve šogad izdeva savu ceturto albumu “Nekkuja”, pirms tam to iesildot ar Bjorkas daiļradi atgādinošo šķelošu singlu “La Alhambra”.

DJ Koze – Blissda [My Dear]
(released as a single on March 3rd)

Nē, nenoslēdzam viss. Ir vēl. Talantīgais ar savu īpašo rokrakstu apveltītais vācu DJ un producents Stefans Kozalla jeb DJ Koze 2023.gadā vairāk mūzikas portālos parādījās saistībā ar Roušīnas Mērfijas albumu “Hit Parade”, kur viņš bija producējis lielāko daļu dziesmu, tai skaitā hīt-singlus “CooCool” un “The Universe”. Taču arī pats ir atrodams MS 2023.gada singlu izlasē ar gada vidū izdoto gabalu “Wespennest” kopā ar Sofiju Kenediju. Kā tagad uzzinu, gada sākumā viņš izdevis vēl vienu singlu – šoreiz solo – “Blissda”. Atšķirībā no visiem pieminētajiem šeit jau ir dzirdams tipisks DJ Koze bez jelkādām piešpricēm – relaksējošs skaņdarbs ar dobji maigu bītu, maz, bet interesantām skaņu pērlītēm, gandrīz vai meditatīvs.

KLAUSIES IZLASI SPOTIFY: