SOTW/A-LIST: Shamir – Gay Agenda [self-released]
(released as a single on October 12th)

You’re just stuck in the box that was made for me / And you’re mad I got out and I’m living free”. Es nezinu, vai dziesmu, kuras nosaukums ir “Gay Agenda” un tajā vairākkārt tiek dziedātas minētās divas rindiņas, būtu vēl papildus jāanalizē no teksta skatpunkta. Tieši sejā.

Šamirs Beilijs jeb vienkārši Shamir ir viens no tiem pērnās dekādes mūziķiem, kam MūzikasSirds ir sekojusi līdz no pašiem pirmajiem viņa ierakstiem, sākot ar 2014.gada EP “Northtown”. Tāpat kā sekojošais debijas albums “Ratchet” viņa pirmie singli bija mikslis starp r’n’b un elektronisku popmūziku, bet tad kaut kas mainījās. Pēc otrā studijas albuma “Hope” Šamirs atvadījās no savas menedžmenta komandas un pat esot apsvēris ideju vispār atmest ar roku mūzikai. Tas daļēji saistīts arī ar jaunieša mentālo veselību – viņš cieš no bipolāriem traucējumiem un pēc “Hope” izdošanas kādu laiku pavadīja arī psihiatriskajā klīnikā.

Burtiski dažas nedēļas pēc iznākšanas no klīnikas Shamir ierakstīja savu trešo plati “Revelations”, kas bija ļoti haotiska (dooh!) un ne tas veiksmīgākais mākslinieka darbs, bet toties iezīmēja jaunu posmu viņa daiļradē. Proti, rotaļīga electro-pop un r’n’b vietā daudz vairāk uzpeldēja tumšāki basi un vietām pat kaut kas no rokmūzikas. Daudz vairāk šo daļu Shamir attīstīja savā nākamajā, jau krietni labākajā albumā “Shamir” – paklausieties kaut vai albuma singlu “On My Own”.

Kā izteicies Shamir, “Gay Agenda” esot par “radikālu iekšēju un ārēju [sevis un citu] pieņemšanu“, kas, kā jau teicu, izskan arī dziesmas tekstā. Taču vēl interesantāk ir tas, ka “Gay Agenda” Šamirs atkal ir pārgājis uz citu žanru – šoreiz trip-hop. Ne pašā klasiskajā stila izteiksmē, bet šeit nenoliedzami dzirdami vaibi no agrīnajiem Massive Attack ierakstiem, savukārt dārdoši distortētās skaņas atgādina Portishead 2008.gada plati “Third”. Saliekot kopā to ar Šamira androgīno kontrtenora vokālu un vienkārši fascinējošu melodiju, mums tiek, iespējams, Mēneša Singls #1.

I’m not sure there’s a life I can lead / I swear to give it back, fuck immortality

A-LIST: Sally Shapiro – Forget About You [Italians Do It Better]
(from f/c LP “Sad Cities”, out February 18th)

Šķiet, vienā no #MūzikasSirds raidījumiem pat ziņās minēju, ka fenomenālajam Džonija Džūela leiblam Italians Do It Better šī gada sākumā pievienojās Zviedrijas duets Sally Shapiro, kura sastāvā ir mītiskā vokāliste/mūziķe Shapiro un producents/mūziķis Johans Agebjerns. Mūsu uzmanību šis projekts pievērsis jau pasen, šķiet, 2009.gadā ar otro studijas plati “My Guilty Pleasure”, bet… retorisks jautājums: “Kas notiek, ja grupa nokļūst Italians Do It Better?”. Pareizi, tā sāk skanēt labāk. Kaut kur pat pats sev pārmetu, ka ļoti slavēju IDIB skaņu, kas, ja to klausās ilgstoši, var sākt šķist vienveidīga, taču tas skanējums ir tik romantisks, sentimentāls un mīļš, ka tam grūti pretoties, īpaši, ja apakšā ir tik skaista melodija kā “Forget About You” gadījumā. P.S. Zviedri šonedēļ ir diezgan pārstāvēti MS singlu izlasē – jaunas dziesmas arī no Molly Nilsson, projekta Smile (kopā ar Robyn!) un mūsu nesen intervētajiem Makthaverskan.

A-LIST: Snail Mail – Ben Franklin [Matador]
(from f/c LP “Valentine”, out November 5th)

Pagājušajā mēnesī Lindsija Džordana jeb Snail Mail izsludināja savu otro studijas albumu “Valentine”, kopā ar to publiskojot arī tituldziesmu, kas ir stabili viens no septembra burvīgākajiem singliem, spēcīgi turpinot 2018.gada debijas ieraksta “Lush” uzņemto kursu. “Valentine” (dziesma) ir tik sasodīti fenomenāla, ka uz tās fona savā ziņā mazliet nobāl “Ben Franklin”, bet tas nenozīmē, ka tā būtu slikta vai viduvēja. Tieši otrādi. Ar “Ben Franklin” Snail Mail turpina celt un/vai turēt savu augstu pacelto latiņu, piedāvājot mazāk grandžīgu, drusciņ elektroniskāku pagriezienu, bet joprojām paliekot super melodiska un emocionāli trausla. Abas dziesmas ir grūti salīdzināmas, bet abas ir vienlīdz teicamas.

VĒL MS 2021/10/15 SINGLU IZLASĒ:

Adele – Easy On Me [Columbia]
(from f/c LP “30”, out November 19th)

Barrie – Frankie [Winspear]
(released as a single on October 13th)

Cate Le Bon – Running Away [Mexican Summer]
(from f/c LP “Pompeii”, out February 4th)

Lone – Inlove2 [Greco-Roman]
(from f/c LP “Always Inside Your Head”, out October 22nd)

Makthaverskan – Closer [Run For Cover]
(from f/c LP “För Allting”, out November 12th)

Molly Nilsson – Absolute Power [Dark Skies Association]
(from f/c LP “Extreme”, out January 15th)

Smile – Call My Name (feat. Robyn) [Chimp Limbs]
(from f/c LP “Phantom Island”, out November 19th)

Snarls – I’ll Follow You [Take This To Heart]
(from f/c LP “What About Flowers?”, out November 12th)

Spirit Of The Beehive – It Might Take Some Time (Avey Tare Remix) [Saddle Creek]
(released as a single on October 14th)

KLAUSIES IZLASI SPOTIFY: