A-LIST/SOTW: Animal Collective – Prester John [Domino]
(from f/c LP “Time Skiffs”, out February 4th)

Animal Collective Karjeras Darbs tika izdots pirms vairāk nekā divpadsmitarpus gadiem. Kā es to atceros? Pirmkārt, pavisam nesen uz datora atradu atgādinājumu (no 2019.gada!), ka jāuzraksta par šo albumu vēlreiz, svinot jubileju. Otrkārt, es to salīdzinoši nesen klausījos un atcerējos reizi, kad klausījos to pirmoreiz. Es gatavojos vienam pasākumam, uzliku fonā “Merriweather Post Pavillion” un attapos, ka jānogriež nagi. Ne tā, ka pavisam, bet jāapgriež. Tad nu šim procesam fonā uzliku tolaik tik tikko izdoto albumu un pirmās piecas minūtes nesapratu, par ko ir tāds haips no mūzikas preses puses. LĪDZ… sāka skanēt viena no izcilākajām 21.gadsimta pirmās dekādes dziesmām. Gandrīz iegriezu rokā dēļ hipnozes, kuru izraisīja TIE sintiņi.

Pa šo laiku ir mainījies daudz kas, tostarp Animal Collective izdevuši divus citus albumus, vairākus EP, koncertierakstus, kā arī atsevišķi grupas dalībnieki arī savus solo darbus. Tieši pēdējie ir uzsverami, jo kā kolektīvs (pun intended) Animal Collective vairs nav bijis tas, kas 2009.gadā, savukārt Avey Tare un Panda Bear albumi ir izdevušies pat ļoti labi (pamēģiniet “Panda Bear Meets the Grim Reaper” no 2015,gada vai, ja labāk tīk Avey Tare, – “Down There” no 2010.gada). 2022.gada februārī grupa nāks klajā ar savu 11.studijas ierakstu “Tike Skiffs”.

Ja pagājušajā nedēļā es teju vai kronēju par mēneša singlu Šamira “Gay Agenda”, tad šīs domas ir jāmaina pēc 18.oktobra nedēļas izlaistajiem singliem. “Prester John” ir vienkārši apburošs, un man pat grūti izdomāt citus vārdus, kā aprakstīt šo dziesmu. Ja ir dzirdēts “Merriweather Post Pavillion” (ja nav, tad jūs esat sevi aplaupījuši), šis šķitīs ļoti pazīstams. Tā “uz knipi” es nespēšu nosaukt nevienu citu grupu, kas teorētiski darbojas t.s. eksperimentālās mūzikas lauciņā, bet vienlaikus rada tik ārkārtīgi lipīgas melodijas. Misticisms un eksperimentālisms strāvo viscaur, bet vokāla harmonijas (kaut kur atsita Fleet Foxes debijas LP), ziljons skaņu nianšu un episkais, pink-floidiskais noslēgums šo padara par gandrīz vai šamanisku dziesmu, kas ir kā trips, kuru tu negribi noslēgt. Labākais Animal Collective singls kopš… nu, jūs zināt.

A-LIST: Strange Ranger – It’s You [self-released]
(from mixtape “No Light in Heaven”, out this week)

Par Portlendas apvienību Strange Rangers, šķiet, #MūzikasSirds nekad nav ne rakstījuši, nedz raidījumā atskaņojuši kādu dziesmu. Tas arī nav pārsteidzoši, jo grupas kontā ir tikai divi albumi un daži singli, kas lielu uzmanību nav izpelnījušies arī no Lielās Mūzikas Preses. Arī jaunākais ieraksts “No Light In Heaven” nav īsti saucams par albumu. Vismaz pati grupa to dēvē par “miksteipu”, un šeit man viņiem pilnībā jāpiekrīt. Jo te ir gan ļoti saīsinātas intro/outro vietas, gan skaņas ziņā dažādās studijās un pat dažādos stilos ieturētas kompozīcijas, kuras turklāt tik tiešām ir arī samiksētas kopā. Vienīgais izņēmums ir noslēdzošais gabals “It’s You”. Tā ir interesanta dziesma pat no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, tā iesākas kā chill-wave skaņdarbs, kas šķietami savaldzinās nakts miedziņam, kā jau albuma/miksteipa pēdējam gabalam pienāktos, bet jau minūti vēlāk iedārdas bungas, liecinot, ka gaida pārsteigums, un pārsteigums arī notiek. No chill-wave dziesma “It’s You” vidū pārtop par kaut ko starp 90’to grunge un shoegaze, neaizmirstot arī ieraksta vadmotīvu – miksu. Proti, cilpojot skaņas uz nebēdu un vienkārši spēlējoties ar tembriem, ātrumiem un vokāla skaņām.

A-LIST: Jlin – Embryo [Planet Mu]
(from f/c EP “Embryo”, out December 10th)

Nepiedodami maz #MūzikasSirds ir runājusi/rakstījusi par Jlin. Dažādu iemeslu dēļ, bet pārsvarā laika trūkuma. Jlin ir amerikāņu mūziķes Džerilinas Petonas solo projekts, kas strauji iemirdzējās 2015.gadā ar debijas albumu “Dark Energy”, kuru jau tad mūzikas apskatnieki īsti nevarēja ielikt kādā vienā rāmi, jo tur bija samiksēti n-tie elektroniskās mūzikas žanri, visvairāk jau laikam izlecot footwork stilam, kas tajā laikā bija ļoti aktuāls. Decembrī, kas allaž ir kluss jauno relīžu skatlogā, Jlin izdos EP “Embryo”, šobrīd piedāvājot tā tituldziesmu. Kaut kas no footwork ir arī šeit, bet principā tas ir tīrs, neatšķaidīts, tumšs, brīžiem pat biedējošs tehno, ko varētu klausīties un pie kā vaibot kādā Berlīnes naktsklubā 4 no rīta, kad vēl “nav atiets”. Vibrācijas ir fantastiskas.

VĒL MS 2021/10/22 SINGLU IZLASĒ:

BAIBA – Come Around [Super Plus]
(released as a single on October 15th)

HEALTH & POPPY – Dead Flowers [Loma Vista]
(released as a single on October 21st)

Nation of Language – The Grey Commute [PIAS]
(from f/c LP “A Way Forward”, out November 5th)

Obongjayar – Message in a Hammer [September]
(released as a single on October 20th)

TOPS – Waiting [House Arrest]
(released as a single on October 19th)

KLAUSIES IZLASI SPOTIFY: